The Glass House, Chilton Road, Long Crendon, Aylesbury. Photos: Zoopla

Stunning 'Glass House' based on 1934 sketch by famous architect goes on the market for nearly £4m in Bucks village

Now you can take a virtual tour of the award-winning contemporary home

Monday, 12th April 2021, 4:59 pm
Updated Monday, 12th April 2021, 5:09 pm

The Glass House is an award winning, five-bedroom contemporary hillside home with uninterrupted, far-reaching views together with additional accommodation provided by a separate four bedroom Pavilion.

Set in 1.4 Ha of grounds, on the outskirts of the highly desirable Buckinghamshire village of Long Crendon, Glass House is on the market with Savills priced at a cool £3,950,000.

Inspired by Mies Van der Rohe’s 1934 sketch ‘Glass house on a hillside’, the award winning, architecturally designed, sustainable main house provides luxury, modern living across two floors. The ground floor faces down the hill with long views over Oxfordshire. It houses five en-suite bedrooms, each with floor to ceiling glazing and positioned so as to have either a long view across Oxfordshire or to the secret garden. Also on this level are a study, gym, utility, services and a generous and impressive ‘narrowing’ reception vestibule.

The first storey is three sides glass and sits at an angle above the ground floor. It is cantilevered over the entrance to provide a dramatic living space and balcony, giving the feeling of being suspended over the hillside, allowing a stunning 180 panoramic view and sunlight from east to west all day. The handmade American walnut and stainless steel kitchen, houses state of the art Miele appliances. The rear of the first storey is at the same level as the rising hillside providing direct access from the kitchen, via the open, roofed east outdoor kitchen entertaining space, to the garden beyond. Two other generous decked terraces provide entertaining and relaxing spaces for anytime of the day.

The marble floor throughout the house is under heated, powered by an eco friendly air-source heat pump. The house also has a heat exchanger mechanical ventilation system, is wired for sound, data, security and benefits from a fully integrated knx intelligent home automation system. The similarly contemporary and sleek lateral building, the Pavilion, separately provides additional sustainable, high quality accommodation is single storey and under a sedum roof. It has light and airy open plan living space, utility room, four bedrooms and two bathrooms, one with the main house, marble flooring features throughout the building with under floor heating and mechanical ventilation heat exchanger. The pavilion is wired for sound and cat 5. The bespoke kitchen, leading out to a delightful south-facing terrace, also houses Miele appliances. All interior walls are capable of being reconfigured or even removed completely, without affecting the structure, offering completely flexible space.

The gardens and grounds have been designed to be low maintenance with the majority of the sloping land laid to lawn. At the top of the rear garden can be found a hidden, tranquil pond area, with a natural island, enjoying incredible 360 views from its deck.

The large detached garage building provides space for four cars. There is a rain water harvesting system for exterior use. Acreage: 3.4 Acres

Page 1 of 4